Октобар, месец менталног здравља

Током  октобра  у школи се одржавају радионице посвећене превенцији и очувању менталног здравља деце поводом Светског дана менталног здравља који се обележава 10. октобра . Овогодишњи слоган  Светског дана менталног здравља је  „Покрет за ментално здравље: хајде да инвестирамо у ментално здравље“.   Ми смо одлучили да инвестирамо више времена и енергије у постизање и одржање психо- физичког баланса који је још важнији у овом глобално  кризном периоду.

За почетак,  ученици 7а су  у оквиру  часа  арта  направили плакате са идејама шта  школа може да предузме у циљу превенције и унапређења менталног здравља  ученика.  Спортски  дан,  више радионица на тему менталног здравља, адекватна оптерећеност  ученика тестовима,  дужи одмори, неке су од идеја ученика.

Кренули смо у реализацију ових идеја, тако да су ученице 6а и 6б  на часу физичког и здравственог васпитања имале радионицу на тему  психо-физичког баланса где смо разговарали о менталном здрављу  и вежбали неке од техника  које могу да помогну у бољем управљању емоцијама: правилно,  дубоко дисање,  „техника уземљења“, имагинација и  мишићна релаксација. Радионицу су одржале Данијела Аранђеловић,  наставница  физичког и здравственог васпитања и  Слађана Ристић, МYP психолог .

Са радионицама  настављамо у наредном периоду у оквиру предмета  „ Физичко и здравствено  васпитање“, као и са другим акцијама у циљу промоције менталног здравља.