Određivanje prisustva vitamina C u različitim sokovima

Vitamin C je esencijalni nutrijent za zdravlje čoveka, a njegov hemijski naziv je askorbinska kiselina. Uzimanje C vitamina u dovoljnoj količini je važno prvenstveno za imunološki sistem, a onda i za druge funkcije u organizmu koje u velikoj meri zavise od kvaliteta ishrane, odnosno nutrijenata koje unosimo kroz voće, povrće i druge namirnice.
Učenici 8 razreda su radili laboratorijsku vežbu – Određivanja prisustva vitamin C u različitim sokovima, metodom titracije.
Određivali smo prisustvo vitamin C u sveže iceđenom soku mandarine I istom soku koji odležao 12h. Utvrdili smo da je sadržaj vitamin C u sveže isceđenom soku veći jer vitamin C oksidira stajanjem I smanjuje se njegov sadržaj.
Takođe smo ispitivali sadržaj vitamin C u sokovima različitih proizvođača I došli do saznanja da sok LIFE pomorandža ima najveći sadržaj vitamin C.
Učenici su uživali radeći ovaj eksperiment I naučili jednu vrlo korisnu hemijsku metodu.