Važna obaveštenja

FINALE OSME SMOTRE ISTRAŽIVAČKIH RADOVA

U subotu, 12. maja održana je osma Smotra istraživačkih radova pod nazivom “Ne veruj na reč, uveri se sam". Na finalnoj smotri prezentovano je 11 radova iz sedam beogradskih škola i škole iz Brčkog.

Radovi iz oblasti fizike, hemije, biologije, matematike i istorije bavili su se raznovrsnim temama, kao što su: uticaj čaja na rast ljubičice, sadržaj acetilsalicine kiseline u aspirinu, zvuk, svetlost, nasleđivanje otisaka prstiju, lišajevi kao bioindikatori, biodiverzitet Mičljakovačke šume, Pitagorina teorema, zagađenost reke Topčiderke.
Prvu nagradu (laptop) osvojio je učenik Nikola Marković iz OŠ “Ivo Andrić" za najuspešniji rad na temu "Hemijska i biološka analiza Topčiderske reke". Mentori učenika su Dejan Bošković, profesor biologije i Jelena Drobnjaković, profesor hemije iz OŠ "Ivo Andrić". Smotru su tradicionalno ispratili eminentni stručnjaci sa Univerziteta u Beogradu i različitih naučnih institucija, u ulozi žirija.

Saradnja OS „Ruđer Bošković“ i agencije „KUB“

Gimnazija i Osnovna škola „Ruđer Bošković“ su ove školske godine zvanično uspostavile saradnju sa Turističkim preduzećem „KUB“ iz Beograda po preporukama koje su upravo dali roditelji naših učenika na osnovu svojih dosadašnjih iskustava. Ovo preduzeće postoji od 1990. godine i isključivo se bavi organizacijom putovanja sa obrazovnim ciljevima: kursevima jezika i školovanjem u inostranstvu.

Uspostavljanjem saradnje Obrazovnog sistema „Ruđer Bošković“ i Turističkog preduzeća „KUB“ stvara se mogućnost formiranja grupa učenika za odgovarajuće kurseve i/ili programe u čijoj bi pratnji bili nastavnici naše dve škole, što je posebno važno kada su u pitanju učenici mlađeg uzrasta.

O detaljima svih programa za 2012. godinu se možete informisati i preko sajta ovog preduzeća www.kub.rs

Nagrađena fotografija

Odeljenje za međunarodne ispite pri Univerzitetu u Kembridžu je povodom održavanja 7. Međunarodne konferencije nastavnika (Kembridž, 11-14. 09.2011) organizovao konkurs za najbolju fotografiju koja promoviše i odslikava osobine učenika koji pohađaju neki od CIE programa, a to su: samopouzdanje, odgovornost za sebe i druge, inovativnost i angažovanost.

Fotografije su bile podeljene u dve kategorije: Primary (prikaz aktivnosti učenika uzrasta od 6 do 11 godina) i Secondary (prikaz aktivnosti učenika uzrasta od 12 do 16 godina). Konkursom su bile predviđene nagrade za svaku kategoriju kao i nagrada za najbolju fotografiju iz obe kategorije.

Upravo je fotografija ’Many hands make light work’ koju je snimila Dragana Milanković, koordinator Kembridž programa u našoj školi, jednoglasnom odlukom žirija proglašena za najbolju u obe kategorije. Nagrađena fotografija je po mišljenju žirija jasan primer kolaborativnog učenja koje u ovom slučaju prikazuje uključenost svih članova grupe prilikom izrade zadatka kao i njihovo zadovoljstvo i osećaj sigurnosti.

Seminar stručnog usavršavanja nastavnika

U prostorijama gimnazije „Ruđer Bošković” 12. i 19. februara 2011.godine održani su seminari u okviru programa stručnog usavršavanja nastavnika „Kako unaprediti i vrednovati sopstvenu nastavnu praksu”.

Predavači su bili: dr Nenad Havelka - profesor socijalne psihologije, Vidosava Grahovac - psiholog, Biljana Lajović -psiholog, dr Radmila Popović - profesor primenjene lingvistike, Nataša Jonović i Dragana Milanković – nastavnice engleskog jezika i treneri nastavnika srednjih škola. Svi predavači su ujedno i autori navedenog programa koji je verifikovan od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pod rednim brojem 495 za školsku 2010/11. godinu.

Teme predavanja i radionica su bile: timski rad i njegov značaj i opravdanost, motivacija u procesima nastave i učenja, različiti pristupi u nastavi i različiti stilovi učenja, kognitivni razvoj učenika, kritični incidenti, davanje i primanje povratne informacijei samoevaluacija nastavne prakse.

Učesnici seminara su bili nastavnici i stručni saradnici zaposleni u Osnovnoj školi i Gimnaziji „Ruđer Bošković” kao i koleginice i kolege zaposlene u osnovnim i srednjim školama u Kraljevu, Negotinu, Vranju, Tomaševcu kao i predškolskoj ustanovi „Zvezda Oaza”. Po oceni učesnika, seminar je bio izuzetno uspešan jer su teme i sadržaji realizovani a isti doprinose unapređivanju vaspitno-obrazovnog rada.

ESOL Cambridge ispiti

Obrazovni centar „Ruđer Bošković” je prvi autorizovani interni centar u Srbiji za polaganje kembridžkih ispita iz engleskog jezika kao stranog (Cambridge ESOL).

Zahvaljujući načinu na koji je organizovana nastava engleskog jezika u našoj školi - po nivoima, u skladu sa jezičkim kompetencijama učenika, u mogućnosti smo da svim učenicima koji to žele pružimo dodatnu uslugu: organizovanje polaganja i eventualno dodatnu pripremu odgovarajućeg ispita u našoj školi, po rasporedu ispita koje određuje Kembridž ESOL.

U našoj školi učenici mogu da polažu ispite 7 jezičkih nivoa, počev od 3. razreda u osnovnoj školi do učenika završnog razreda gimnazije:

- Young Learners English: Starters, Movers, Flyers,

- KET (Key English Test),

- KET for schools,

- PET (Preliminary English Test),

- PET for schools,

- FCE (First Certificate in English)

- FCE for schools &

- CAE (Certificate in Advanced English).

Svi zainteresovani učenici i njihovi roditelji mogu dobiti dodatne informacije od Dragane Milanković, menadžera Kembridž ESOL ispita u našoj školi. (dragana.milankovic@boskovic.edu.rs mob. 063 11 34 038)

Share:

Related ProjectsYou might also be interested in these